YouTube видео реклама

Отоакто Covid ни удари в световен мащаб, много от бизнесите се преориентираха и модернизираха. За тяхно щастие видео рекламата е в пъти по-силна от един имейл. Телевизията от години е демоде. Еднотипни и скучни пакети биват предлагани на хората. Аз лично повече от 10 години не гледам телевизия просто защото всичко е скучно. Време е бизнесите да се адаптират към променящата се дигитална среда?

YouTube помага на рекламодателите да повишат осведомеността за марката и в крайна сметка да постигнат мащабни резултати. Те разширяват обхвата си с видео реклама и се възползват от мултиканалната среда. С инструментариума на YouTube компаниите достигат до подходяща аудитория, привличат вниманието й и измерват точно резултатите от своята инвестиция.

Защо бизнесът се нуждае от видео реклами?

Много просто казано – 10 секунди видео могат да предадат много повече информация и емоция, отколкото статичните банери. С видео реклама можете да се увеличи разпознаваемостта на марката и лоялността на потребителите, така че те да са по-склонни да направят покупка.

В зависимост от целта, видео рекламите могат да бъдат за:

 • Показване на потребителите за марката;
 • Привличане на повече потенциални клиенти;
 • Насърчаване на ръста на продажбите.

Какво отличава видео рекламите в YouTube от ТВ рекламите или социалните мрежи?

Най-просто казано е, че YouTube e вторият по посещаемост сайт в света

Платформата има повече от 2 милиарда активни потребители месечно. Възможно е потребители без акаунт, гледайки нещо да достигнат до вашата реклама. 

Една платформа – различни устройства


YouTube рекламата може да се излъчва през различни устройства – Телефон, компютър, телевизор,  таблет и др. Все повече хора използват смарт телевизорите си за източници на видео. Големите гиганти като AmazonPrime, HBO, Disney+, Netflix – тези платформи набират невиждана скорост с невероятни темпове, а YouTube отдавна е световен лидер без аналог на пазара.

YouTube рекламата е в пъти по-бюджетна отколкото излъчването и по телевизията

Много големи рекламодатели могат да си позволят да рекламират в телевизия. Тя е изключително скъп канал и трябват постоянни големи инвестиции, за да бъде рекламата наистина успешна.

Рекламата в YouTube се заплаща, когато рекламата е изгледана от потребителя, или на хиляда показвания на клип. В YouTube може да се таргетират рекламите, за да достигнат до правилните хора. Колкото по-таргетирана е рекламата и насочена към човек, който ще извърши желаното действие, толкова тя е по-скъпа. Това е така, защото рекламодателят плаща, за да достигне до правилния човек, който ще се заинтересува от марката и офертата му.

Интернет дава шанс и на малкия бизнес да развива дейността си с малък рекламен бюджет. YouTube следва тази тенденция и дава възможност на собствениците на малък, среден и голям бизнес да използват креативно бюджет, но все пак да изпъкнат сред конкурентите си.

YouTube дава възможност рекламата да се таргетира прецизно

Рекламодателите купуват време в телевизионния ефир, като плащат за рейтинг точки, които основно измерват обхвата и честотата по отношение на аудиторията. Тези рейтинг точки са измислени от някои на времето и до ден днешен статистиките са супер фиктивни. Като пример BTV могат да кажат, че са с топ новинарски предавания за годината. В същия ден ще го чуем от NovaTv, че те са най-добри в същото. Найс, а. Иначе казано, приблизителният брой хора, които са гледали телевизията. Или още по-зле ако са ви видели рекламата в определен период от време в конкретната телевизия. Тук има няколко проблема. Коя е аудиторията? Наистина ли са гледали рекламата? Правили ли са нещо, след като са видели рекламата? Това за нас са грешно хвърлени средства и няма нищо по-добро от интернет рекламата с проверка на това колко хора са влязли и са видяли продукта ви и какъв процент от тях са го закупили.

YouTube предлага различни формати на видео реклама

Платените реклами в YouTube през платформата на Google Аds са начин, чрез който може да се промотира видео съдържание в YouTube или в Search резултатите. Но какъв формат е най-подходящ? Това зависи най-вече от целта и бюджета. Основните формати са:

 • Video discovery ads – Състои се от кадър от видео рекламата и текст. Заплаща се, само когато някой кликне върху нея, за да бъде отведен до целевата страница. Показва се до лентата с търсения, секцията подобни видеа и началната страница на YouTube на мобилни устройства.
 • Skippable in-stream ads – Излъчват се преди, по време или след излъчваното видео. 5 секунди след като е започнала рекламата потребителят има опцията да я пропусне.
 • Non-skippable in-stream ads – Формат, който е 15 секунди или по-малко. Отново се излъчва преди, по време или след видеото, но не може да се пропусне.
 • Bumper ads – 6 секунден клип, без възможност за пропускане. Използва се за достигане до голям брой хора с кратко и ясно съобщение.

  Рекламата в YouTube e проследима

  Що се отнася до отчитането на видео рекламата, YouTube наистина се отличава от телевизията. Може да видите точно кои реклами ангажират аудиторията най-много и към кои реклами аудиторията откликва най-много. Това ви позволява да си променяте постоянно кампаниите и нон-стоп да сте гъвкави.

   

  Някои от туловете, налични в YouTube, са:

  • Views – Броят пъти, в които хората са гледали вашата видео реклама;
  • Video played to: 25%, 50%, 75%, 100% – Показва процентът хора, гледали видеото до определена продължителност;
  • View Rate – Броят на ангажирани потребители, разделен на броя показвания;
  • Average Cost Per View – Средна цена, която се плаща за изгледано над 30 сек. видео;
  • Watch Time – Общото време, в което аудиторията е гледала клипа, измерено в секунди;
  • Clicks – Броят кликвания върху рекламата;
  • Click Through Rate – Броят кликвания, разделен на броя показвания.

  С YouTube рекламата може да проследим реализациите

  Google Ads ни дава възможност да видим до колко покупки, попълнени форми или други реализации е довела нашата реклама. Това помага да разберем ефекта на видео клиповете и да пресметнем възвръщаемостта на инвестициите. Телевизията няма как да отчете подобни взаимодействия.

  Микро
  350лв
  до 0.4 мин.
  Снимки на локация
  Видео монтаж
  Резолюция 1920 x 1080p (FULL HD)
  Свържи се с нас
  Мини
  400лв
  до 1 мин.
  Снимки на локация
  Видео монтаж
  Резолюция 1920 x 1080p (FULL HD)
  Свържи се с нас
  Стандарт
  500лв
  до 1.3 мин.
  Снимки на локация
  Видео монтаж
  Резолюция 1920 x 1080p (FULL HD)
  Свържи се с нас
  Допълнително
  Разработване на сценарий +200лв.
  Voice-over Глас зад кадър +150лв.
  Заснемане с дрон +200лв.
  4К Резолюция на записа +100 лв.
  Субтитри + 60 лв.
  Свържи се с нас