Често Задавани Въпроси

Често Задавани Въпроси

често задавани въпроси

Защо често задавани въпроси към фотограф? Това се породи от факта, че доста често ми задават еднотипни въпроси, реших да създам и кръстя страницата със заглавие “Често задавани въпроси”.

Надявам се поне за част от тях да си спестим време. Преди да отговоря на някои от тях, моля прочетете следното.

Фотографията е професия с динамично развитие.

Тъй като технологията постоянно се развива и излиза все по-добро от предходното, се налага доста често да се сменя набора от техника или цялостната система. Типичен пример е появата на нов и качествен модел апарат или обектив,

който е по-добър от предходния и съответно аз като фотограф се налага да го закупя, за да Ви предложа по-добро от предходното.

Ето защо

в последните години все повече се налага да се усъвършенстваме в различни сфери. Основно съм се ориентирал към семейните празници, но в момента живеем в света на технологиите и съответно доста често се налага да се правят рекламни материали.

Често задавани въпроси за фото услуги.

Сватбена фотография

Кръщене

Абитуриентски/Абсолвентски бал

Детски Рожден ден

Семейна/Детска фотосесия

Изписване на бебе

Репортажна фотография

   – за концерт, парти, промоция, семинар, бизнес среща и др.

Продуктова фотография

  – за онлайн магазин, каталог, брошура, меню и т.н.

Подарък за близък/приятел

По-долу може да откриете най-честите въпроси, които ми задават.

Ако все пак не намерите информацията нито в услугата, която предлагам, нито в тази страница или просто искате да спестите малко време, може да се свържете с мен.

Често задавани въпроси

Един от често задавани въпроси е къде работя? Работя и живея основно в Русе, Плевен и Варна, като от 2019 и в Бургас, но обожавам да пътувам, т.е. мога да поема ангажимент навсякъде в страната.

Преди всичко трябва да разберете дали Вашата дата е свободна. Влезте в страницата за контакти и изберете най-лесният за вас начин. Ще проверя дали датата ми е свободна и ако е – ще направим първа среща.

След уточняване на основните неща на събитието и сте преценили, че аз съм вашият човек, тогава ще капарирате датата Ви.

На срещата ще дискутираме абосолютно всичките Ви въпроси и без значение дали аз ще съм вашият човек или не, то ще Ви дам насоки, идеи и предложения за вашето събитие. За тази консултация не се заплаща нищо. Само ще си побъбрим.

Единственото заплащане е капарото ако прецените, че ще работим заедно. Размера е 20% от стойността на конкретната услуга.

Това е въпросът, който най-много обичам. Естествено, че да. Обработвам всеки кадър, който ще получите. Абсолютно всеки е минал през пост обработка – ретуш, цветови корекции, ефектни филтри, изчистване на проблеми, дефекти,

ненужни неща от снимката, колажи и фотоманипулации.

Всеки един кадър, който го обработвам Ви го издавам по начина по който на мен ми харесва. Може да не се хареса на друг мой колега, но това е моето виждане и т.н. нотка в кадъра.

Ще получите снимките, записани на DVD, Flash, или качени в облак във формат JPEG. Файловете, който ще получите са в два варианта: голям (за печат) и по-малък (компресиран),който може да ползвате за интернет.

Изваждането на снимки на хартия се заплаща допълнително.

По принцип фотоапарата не прави човека фотограф, а собсвеник или притежател на апарат. Разполагам с няколко профиесионални (високи класа) марка Canon, както и няколко светкавици, обективи, синхронизатори, дифузери и прочие. Ако обаче условията за работа са по-нестандартни за нещата, които имам, мога да наема нужната техника.

Суровите файлове или още казано RAW формата не са достъпни за разглеждане или закупуване.

Това е много общо казано, но максимално краткият отговор би бил в зависимост от ангажимента и продължителността на събитието.

Бърз пример – едно кръщене в рамките до час може да полчучите около 50-70-130 кадъра. Ако е сватба 10-12 часа  – там говорим за кадри между 500 и 1500.

Все пак се стремя да оставя най-доброто от най-доброто т.е. не оставям всички кадри, а само тези, които са ми харесали и си заслужават да са вътре във вашият архив.

Не поставям лимит на снимките, тъй като за мен това е несериозно. Давам Ви колкото може повече материал, който да е стойностен, интересен, важен и съдържателен. Не се стремя да попълвам бройки, за да имате повече снимки.

Срокът, който съм Ви дал за услугата се стремя да го изпълня дори по-рано. Също така зависи и от месеца в който сме заснели събитието, както и от ангажиментите, които имам.

Примерно януари месец мога да издам кръщене в рамките на 3-4 дни след събитието, а пък август – месец по-късно. Процесът е следният.

Имате снимки – обработени и мога да Ви ги издам до 20тият работен ден, обаче има и видео, което трябва да Ви се издаде и искате нещата да са на куп и на физически носител.

Съответно аз Ви отварям лична онлайн галерия с част от материала, а останалите неща като се видим – ще ги получите на куп.

В случай, че снимките Ви са спешни – се уточнява още преди да сме започнали работа и се доплаща % за експресна услуга.

Това е уникалният подарък – картичка в кутийка с определена стойност заложена вътре. Те са ръчно изработени кутийка + картичка с текст за ваш познат/близък. Може да се погледне и като ваучер, който е с цена спроед зависи от услугата, която искате да извършим.

Никъде не пише някаква цифра, която го прави перфектният подарък. Има стилен вид, приятна е на допир и съответно изглежда готино.

Подарявайки го, Вие самите сте определили какъв ще е т.н. ваучер, а за бъдещият притежател това е стилна картичка в кутийка. Погледнете услугите, които предлагам и изберете подходящата за вас.

Ако не може да изберете или имате друга идея – свържете се с мен от контакт формата. Може да бъде извършена и персонално послание, но цената ще скочи, както и ще отнеме време за изработката.

Най-готиното е, че Вие не плащате за този подарък.

Това е лична онлайн галерия. Паролата, която е поставена в албума, не е универсална за всички, а Вие ми я давате. Достъп до нея има администратора на сайта и Вие.

Галерията не е видима за нито един клиент, посетил сайта. Всеки, който иска да види снимките: примерно Вие, Ваш роднина, приятел и т.н. може да ги разгледа след като въведе паролата. Вътре ще бъдат поместени част от снимките в размер, който е удобен за използване в интернет пространството.

При желание могат да бъдат и отпечатани на хартия, но това се доплаща допълнително.

Забравете стария фотоалбум! Фотокнигата е нещо уникално по рода си. Няма втори вариант като нея, освен ако не искате няколко бройки. Дизайнът се изработва специално за Вас.

Материалът е в пъти по-качествен, по-приятен на допир отколкото старите албуми. Фотокнигата е чудесен начин да се запази вашият празник за десетилетия напред.

Всеки един от нас е поглеждал старите албуми на нашите родители, от абитуриентският бал, казармата, от сватбата, от нашето кръщене, семейна почивка, пътешествие и т.н..

Това нещо е останало от поне 20-30 години, може да е избелял и сменил цвета си, но е останал за десетилетия. Това което Ви предлагам е нещо още по-качествено. Не са само обикновени снимки, залепени в албум.

Това е книга, с фотоколажи с ваши снимки.

Това е един невероятен подарък за самите Вас или за хората, които обичате. В нейната подготовка допринасяте и Вие самите, тъй като ще направите подбора на снимките и ще преценим колко страници ще сложим в нея.

Имайте предвид, че колкото повече страници се слагат, цената се покачва.

След като получите снимките си, Вие си избирате кои Ви харесват най-много и ми давате техните номера. Ако пожелаете мога да Ви помогна с избора и от моя страна. Желателно е до 2 седмици след като имате файловете да започнем и с дизайна.

Аз ще Ви направя примерен дизайн и ще Ви го изпратя да го погледнете. Като го одобрите и направим нужните корекции , го пускаме за печат.

Целият процес може да стане както онлайн, така и да се видим да го направим на момента.

Всичките снимки, които Ви бъдат издадени са заснети от мен, съответно са обект на авторско право. Може да ги ползвате за некомерсиална цел (лични) т.е. да ги споделяте, отпечатвате, да си правите албум, фотокнига или слайдшоу.

Ако искате обаче да се ползват с комерсиална цел, това предварително трябва да бъде уточнено.

От своя страна аз ще използвам част от Вашите кадри с некомерсиална цел, както и да се вижда работата ми и за развитие на социалните мрежи и сайта ми -> www.nikolovphoto.com.

За да избегна евентуални злоупотреби – предварително се подписва договор.

Животът на носителите е много важен, ето защо ви давам информация, селектирана от мрежата.
CD – 10-15-20 Вече са демоде и няма как да се записват информации на тях. Повечето хора или нямат CD-та на компютрите/ лаптопите си и съответно за едно събитие няма как да стигне диск от 700мб.

DVD – 10-12 – Може да са демоде, но все още някъде се ползват. Реално са по-добър вариант от CD, тъй като имат повече памет, но все по-трудно се намират четци за такива дискове.

Външен HDD – по принцип издържат много, но са механични – един сериозен удар или да падне не както трябва и започват главоболията. Реално те се ползват за бекъп информация или важна и съответно стоят по шкафовете.

Flash – Значително по-добър вариант. Не е нужно външно захранване. Не са механични, но пък те са циклични и реално могат да издържат 10 години на стайна температура, а защо не и повече. Негатива при цикличните е, че всеки един запис или изтриване съответно се брои за цикъл.

Bluray – 5+ (технологията е все още нова и няма по-стари носители), но не всеки има BluRay четец.

M-Disc – 1000, но дори и 100 да издържи, не вярвам след 20 години все още да се ползват оптични устройства