„Сватбен фотограф цени“

В повечето пъти бъдещите младоженци търсят чрез Google своя бъдещ екип. Най-често е фразата “Сватбен фотограф цени”. Така ще се казва и днешната ни тема. Цената е един от факторите, определящ техният избор, но никой не си дава за сметка как се формира и защото. Дали скъпото е скъпо и дали евтиното излиза по-скъпо. В повечето пъти клиентите не си задават тези въпроси и приемат най-евтиният вариант без значение какво ще получат.

Ще се опитам в няколко минути писане да мога да ви обясня на кратко защо цифрите при едни фотографи са едни, а при други коренно различни.
Често давам примера с магазина – отивате за домати до 2 лв/кг, но като виждате, че тези от 3лв са по-хубави си купувате тях. При нас е същото. Не са само цени.. има нещо зад тези суми.

Сватбен фотограф цени
ЗАЩО ТОВА СТРУВА ТОЛКОВА?

Често разглеждам фотографските сайтове на колеги от бранша, така и на световно известни имена.

Мога да кажа, че нашите фотографи  по нищо не отстъпват на големите световни имена. Живеем в динамичен свят и нещата се развиват ежедневно. Благодарение на интернет и социалните мрежи, всеки един от нас следи работата на колегите си по един или друг начин. По този начин не само, че черпим от техният опит, но и ежедневно ставаме все по креативни и с чувство за хумор.

Важно качество, което трябва да притежава добрия сватбен фотограф, е желязна психика, защото той буквално трябва да влезне под кожата на младоженците. Без нея колкото качествена техника, сертификати и дипломи да притежава, резултата в последствие няма да е добър. Фотографа трябва да ги усети и да успее да ги предразположи …  дори обработващият софтуер не може да оправи снимка, в която няма атмосфера и емоция.

За една хубава сватба са нужни едва три неща

На първо място усмихнати младоженци, на второ добър DJ и съответно добър фотограф (или видеоператор). Благодарение на фотографа ще може да видите какво всъщност се е случило на сватбата ви. По време на еуфорията от сватбеният момент много от нещата ще минат покрай очите ви, но дори няма да се замислите за тях.

От разговорите ми с повечето клиенти разбирам следното нещо : сватбеният ден за тях минава толкова бързо, че момента в който си легнат уморени се замислят “Кога мина този ден”.

След като приключи сватбата и еуфорията покрай нея съответно ще чакате да видите какво се е случило и какво ще имате за разглеждане в бъдещето. Тук се намесва вашият сватбен фотограф, който сте търсили в Google като “сватбен фотограф цени” или сватбен фото и видео екип. На всяка среща с мои клиенти аз казвам едно и също:

Инвестирайте 1 идея повече за фото и видео

… за dj, за украси, за осветление. Това е вашата сватба. Колкото по-хубаво изглежда всичко, толкова по-добре ще са нещата на вашите снимки или филм. Това остава след цялата еуфория.

Тук аз като фотограф се намесвам и ви казвам – не избирайте евтиното, защото то винаги излиза скъпо. Това са вашите мигове. Това е вашата история, която се случва един път. Няма втори дубъл. Оставете се на агенцията да си свърши работата. Нека фото и видео екипът да ви насочват и помагат. Ние си разбираме работата. Добре помислете преди да изберете с търсене на “сватбен фотограф цени”.

Неща от типа “Един приятел снима … един приятел има фотоапарат” – Могат да имат, но те са ви приятели и евентуални гости на сватбата. Това не са хора, които ще са около вас в продължение на 10-14 часа. Няма да са подготвени за цяла сватба, няма да имат инвестирана 20-30 хил. лв в техника, софтуери за обработка, знания и прочие. Те са вашите приятели, а не професионалисти.

Не оставяйте вашите приятели и роднини да ви избират т.н. сватбен фотограф цени. Направете си сами избора.

Дори аз да не съм вашият фотограф, мога да ви препоръчам няколко различни, като всеки един от тях е със собствен стил на работа, снимане и обработка. Хората сме различни и нашето мислене и виждане е различно. При фотографията е същото. Дори с една техника, 2 ъгъла на 1 снимка я правят различна. Разгледайте портфоолио на сватбен фотограф и преценете кой ще е най-добрият за вас избор..

Ако стилът и вида на снимките ви харесва, направете запитване за свободна дата и си направете среща, в която да си поговорите и да получите оферта въз основа на вашите желания. Аз като фотограф, който бива намиран в google и като “сватбен фотограф цени” не издавам никаква цифра преди среща с клиент. След разговор и преценяване кое е най-добре за него, получава оферта.

Тъй като сме екип фото видео и дрон

По телефон и имейл нещата стават, но по-бавно. Винаги карам клиентите ми да разгледат цяла сватба и филм. Имайте предвид, че вашият сватбен фотограф ще е неотлъчно с вас през целия ден. Преценете и вие дали този човек ви допада. Ако поведението му още на срещата не е такова, каквото ви хареса (груб, дразнещ, неадекватен), представете си след 10 часа и повече какво ще получите.

До тук изписах доста нещо, но никъде не написах и като търсите сватбен фотограф цени, то какви трябва да бъдат те. След като получите оферта от фотографа си преценете дали ви е по джоба и дали искате да инвестирате малко повече, за да имате нещо по-добро.

Вие като младоженци може да не сте организирали сватба до сега.

Опитът ви е малък или никакъв. Съответно може да не сте в течение какви може да са цените за сватбена фотография или сватбен фото и видео екип. След като получите офертата имайте предвид, че ще получите нещо съвсем нормално за услугата, която ще получите от конкретния фотограф с разгледаното и харесано от вас портфолио.

Идваме вече на темата “Защо като напиша сватбен фотограф цени” ми излизат дебели суми.

В повечето случаи фотографа ще дойде със собствено светление (различно от това на DJ т.е. светкавици със синхронизатори и вероятно стативи за тях). Минимум 2 професионални фотоапарата, без значение дали са DSLR, Mirrorless и т.н., отделно няколко комплекта батерии и карти памет. Поне чанта-две с обективи, които ще се използват за вашата сватба и всеки един от тях ще е с конкретна цел. Аз като фотограф не щадя средства и искам винаги най-доброто, за да може вие като клиент да оцените нещата, които ще получите.

Като изключим техниката с която ще дойде вашият т.н. “сватбен фотограф цени” като се прибере да обработва, ще трябва да ви сложи информацията поне на 2 места (всичко се случва). В случая говорим за поне 1 мощен компютър и външен диск на който да има бекъп с вашите данни. Повечето фотографи, които работят сериозно в професията пазят архивите ви поне 24 месеца след датата на заснемане.

Имайте предвид, че техниката с която работим не е по 5-600лв от Техно**лис, а говорим за десетки хиляди лева.

При средна цена от 5-6000лв за 1 фотоапарат, ние ползваме поне по 2. Обективите са средно с цени от 3-4500лв, ние идваме с поне 2 раници от тях.

До тук калкулирахме огромна сума в порядъка 20-30 000 лв. Мощният компютър за който споменах по горе е не, за да ви сортираме снимките от кадрите заснети с фотоапаратите. Те са за обработка на т.н. сурови файлове или още казано RAW формат. При ‘роу’ файловете може да се обработва без да се съсипва качеството на снимките. След като се обработят от RAW файл, вие ги получавате като JPG / JPEG формат. Този формат при обработка се губи качеството на файла.

Хората, които не обработват снимки, а само сортират са с отличително качество от нашите

Както и техните цени са в пъти надолу. Вие няма да получите качество, а само количество, без никаква стойност!

За сравнение, ако снимката в JPG format e 7-8MB, то в RAW може да е 40-50MB . От една средностатистическа сватба фотографа има да прегледа между 1000-5-6000 кадъра. Сами може да калкурирате колко GB с информация ще трябва да се запишат и прехвърлят поне на 2 носителя.

Търсейки “Сватбен фотограф цени”- И да и Не.
Давам ви малко личен опит

След сватбата на мой приятел, който е платил малка сума и от 1600 снимки, които е получил си е харесал само 1 кадър. Това говори много за неговият избор и какво точно е избрал. А този ЕДИН кадър е под всякаква критика. Това разглеждане на снимките продължи над 3 часа.

Избирането за печат ни отне страшно много време, защото от 1600 кадъра трябваше да отсеем тези, които СТАВАТ за принтиране и тези, които ЕВЕНУТАЛНО им се харесват. Добрият фотограф не щади средства за фототехника. С нея дори при принтиране няма да има проблеми. В горния случай беше повече мазане отколкото принтиране.

Представете си тези 1600 снимки, които са получени от вас. Колко време може да са обработени, да се ретушират, оформят, кропват и конвертират във формата, в който вие ще преглеждате. Това са дни пред монитора.

В случая репликата “Ходихме при един да ни щрака, но иска маса пари.”

Трябва да си я спестите. Аз лично уважавам всички колеги от бранша – без значение , фото, видео, осветител, DJ, декоратор ,агенции и т.н. Мога да ви кажа, че някои от вас дават луди пари за живи цветя, които на следващият ден ще са умряли. Това за мен е грешно. Вие си преценете.

Другият фактор е вашият DJ. Да, това е човека , който ви прави купона. В повечето случаи вие пак опирате до пари избирате хора, които са като Jukeboх и нищо повече. В някои от краищата на страната хонорар за 6 часа за DJ , който пуска музика и се опитва да води парада получава повече отколкото фото или фото и видео, които знаят какво правят през целия ден. През всичките тези 8-15 часа, а като приключат със сватбата започва работата пред компютрите.

Фотографията е изкуство, а ние “рисуваме със светлина”.

Един съвет мога да ви дам. Екипът, който ви е заснел ви е дал срок в който ще ви обработи информацията. Ако очаквате снимките и/или филма до 14 дни след сватбата имайте предвид, че ще получите много некачествени и необработени снимки, а филма ще е дълъг и безинтересен. За изкуството се иска търпение. Да, като фотограф мога да ви обработя снимките за 2 седмици. Ако много ме натискате ще ги издам и след 1, но крайният резултат няма да е това, което се иска от мен.

Като започне сватбеният сезон всеки един от нас поема много ангажименти. Отделно освен сватбите имаме и фотосесии и кръщенета. Това се случва и в различни градове т.е. имаме пътувания. Имайте предвид, че това наистина са страшно много заснета информация. Не винаги може веднага да се започне с обработката на вашите снимки. За това ви даваме срокове в които ние трябва да ви ги издадем.

Като чуете срок в порядъка на 30 работни дни

2 месеца или 60-80 дни, това е съвсем нормално. Всеки един от нас си преценява колко време ще му отнеме за обработката въз основа на неговите ангажименти.

Избирайте внимателно вашият фотограф. Нашата професия не ни ограничава в стоене в 1 град или работа в 1 ресторант. Ние можем да пътуваме на стотици километри, стига да знаем, че ще ни оцените. Точно вие, които сте ни търсили като “сватбен фотограф цени” ще дойдем и ще си свършим качествено работата. Ние ще ви издадем повече от няколко снимки. Това ще е вашата история.

Като заключение мога да кажа следните неща: Ние не сме само фотографи и видеооператори, ние сме: мениджъри на собствените си професии, занимаваме се с маркетинг, за да ни намерите, плащаме реклами, за да ни видите. Ние сме режисьори на вашите филми, както и монтажисти на тях. Гледаме винаги техниката да ни е на максимално ниво, за да ви свършим повече от перфектната работа. Плащаме лицензи за софтуери, плащаме костюми, които няма как – бързо се съсипват поради естеството ни на работа. (Не стоим на 1 място). Поддържаме автомобилите си изрядни т.е. сме и шофьори. Плащаме и винетки, за да дойдем до вас. Ходим по семинари или учим от такива онлайн за които си плащаме. Плащаме данъци, за да дойдем при вас и да работим за вас…

Надявам се темата ми да ви е била полезна.
Запитвания може да направите на 0877792434 или ТУК