Как да си настроя фотоапарата?


Как да си настроя фотоапарата ли? Като за начало ще ви кажа следното – Фотографията е изкуство и като такова, няма конкретен закон кое как да се настройва, а всичко е до виждането на фотографа.

 

Всяка система то било Canon, Nikon, Sony, Fujifilm и т.н. има различни функции и бутони. Всичките са с различни фокусни системи, байонети, обективи и т.н. Обаче всички са на един и същи принцип. Фотографията като изкуство няма да бъде засегнато в тази статия. Тук ще говорим само за ISO, скорост и бленда – кое да настройваме ние и кое да настройва фотоапарата. Режими на снимане с DSLR/SLR за начинаещи.

Да започнем с т.н. Бленда

Това е „зеницата“ на обектива. Измерва се като отношение спрямо дължината на обектива. При един 85 милиметров обектив f/1.4 означава, че снимката се прави, докато диаметърът на отвора на блендата е 85 /1.4 = 60 мм., а ако същият 85мм обектив е на f/5.6, тогава диаметърът на отвора на блендата ще е 4=15мм.

бленда на фотоапарат

 

Като фотограф работя единствено с режим “М” или още казано изцяло ръчни настройки. Там си задавам колко да е отворена блендата, колко светлина да влиза и за какчва част от секундата да се случи. Защо “М” ? Защото аз контролирам цялата ситуация, а не оставям камерата да смята вместо мен, защото тя не знае какво искам. Като казах бленда – блендата е като окото на човек. Ако погледнете по-далеч зеницата ви се разширява и хващате повече информация с очите си. Това при фотографията означава, че имаме много затворена бленда и повечето неща са на фокус. Ако обаче сложим едно шише пред нас и се загледаме в капачката му, фона зад него ще се размаже. Това е т.н. боке. В случая нашата зеница е максимално свита, а при фотографията това е отворена бленда. Колкото по-отворена бленда, толкова по-голямо боке имаме.

Как да си настроя фотоапарата? -СКОРОСТ

Скоростта на апарата се определя от блендата и светлината. Ако искаме да забавим кадъра, ще влезе повече светлина. Така може да запазим атмосферата, да покажем и други неща в кадъра. Ако кадъра го направим в порядъка на 30 секунди, всичко движещо се то било, хора, автомобили, птици и т.н. ще са размазани на фона на статичните сгради. 

ISO настройка на фотоапаратISO-то е настройката на която се казва колко светлина да влезе в затвора, за да се случи снимката.

Скорост на затвора и какви скорости да използваме?

Един от проблемите, които решавате със снимането на „М“ режим е размазването на някои снимки, тъй като камерата не е могла да замрази движението. Ето примерни настойки за да не мажете картината. Те се прилагат в различни ситуации! След направен кадър проверете дали нещата са окей. Ако не са, коригирайте нещата.

  • 1/1000-1/8000 от секундата – Настройте камерата на тази скорост като снимате динамични обекти примерно велосипедисти, автомобилно състезание, хора, които тичат и т.н. Ако има размазвания по кадрите, увеличете скоростта.как да настроим фотоапарата скорост на затвора
  • 1/250-320 от секундата – Това си е универсална скорост, с която няма да сгрешите в по-голямата част от случаите. Нещата, които ще заснемете ще са почти винаги на фокус. Снимките ще са отстри.
  • 1/100-160 от секундата – Това е минималната скорост, в която може да се снимат подвижни обекти, движещи се хора. Ако се забави под тази скорост, снимките ви вече ще са размазани
  • 1/60 от секундата – Скорост, при която снимате със светкавица и запазвате атмосферата на мястото. Сама по себе си скоростта няма да може да замрази движението. Кадрите ще са размазани, но не винаги. Имайте предвид, че светкавицата не може да освети сграда, игрище и т.н.
  • 1/50-1/40 от секундата. Настройките с по-бавна скорост може да се използват да компенсирате светлината, а също така и като изразно средство т.е. да покажете обстановката.как да настроим фотоапарата скорост на затвора
  • 1/15-1/10 от секундата. Тези настройки и по-бавни скорости съм ползвал за заснемане в клубове и дискотеки.
  • 1 – 0,5 от секундата и по-бавно. Тези се използват основно да се замаже фона, подвижните обекти и т.н. Може да се използва и за заснемане на конкретни типове обекти с идеята да се вкара по-малко шум.

Скоростта на затвора или още казано Фокусното разстояние?

Настройка на фотоапарат? Във фотографските книги ще  откриете правилото :Минималната скорост, на която трябва да снимате от ръка и без светкавица, е равна на фокусното разстояние на обектива. Превод на наш език, ако имате обектив Canon Canon EF 24-105mm f/4 L IS II USM и снимате 50mm фокусно разстояние, то трябва да настроите апарата минимум на скорост 1/50-та от секундата. Една от честите грешки на начинаещите е да се опитват да снимат на изключително бавни скорости, което води до много размазани снимки и разочарования.

ImageStabilization при Canon е оптична стабилизация на някои обективи, която позволява да снимате от ръка на 2 до 3 пъти по-ниска скорост. Ако нямате IS, тогава шанса да размажете снимката е в пъти по-голям. Ако погледнем примера по-горе при 1/50та от секундата. Ако сложите скорост примерно 1/10та, ако нямате IS, кадъра ви ще се размаже. IS елиминира вибрациите от ръцете ви , но не замразява движението. Ако настроите камерата на 1/50 и имате IS, но снимате автомобилно състезание, тогава кадрите пак ще са размазани.

При въпрос защо не снимаме на високи скорости? Отговора би бил защото скоростта на затвора е обвързана обратно пропорционално с блендата и ISO-то. Колкото повече искате да увеличите скоростта, толкова повече трябва да отворите блендата или да вдигнете ISO-то.

 – ISO (светлочувствителност на сензора),  експонация (моментната скорост на затвора) и бленда (аналогът на зеницата на човешкото око в обектива на фотоапарата).

Какво ще спечелим и какво ще изгубим при трите основни настройки?
  • При кратка експонация (малка скорост на затвора) Тук ще спечелим много по-остри кадри и замразено движение, но вкарваме много малко количество светлина. При по-продължителна експонация ще рискуваме да ни се размажат снимките, но пък осветяваме сензора с повече светлина или ще го преосветим.
  • При най-отворена бленда имаме най-много светлина, но зависимост от обектива/тялото, рискуваме фокуса на снимката (по-голямата част от снимката може да не е на фокус). Кадъра може да има и други проблеми. Примерно по-малка острота, може да има винетиране, хроматични аберации. При затворена бленда фокусът е по-дълбок и се покрива при по-голямата част от кадъра, но пък вкарваме по-малко светлина.
  • При по-високо ISO сензорът вкарва повече светлината, но пък добавя и повече шум в кадъра. По-ниското ISO ни дава чисти от шум изображения. Евтините фотоапарати са с по-слабо шумопотискане и базовото ISO вкарва доста шум. Примерно нова професионална камера може да снима спокойно до 12000 ISO, докато при ниския клас при повече от 800 или 1600 или максимум 3200 ISO кадъра вече започва да се съсипва

iso настройка на фотоапарат

Какви настройки да използва начинаещия фотограф за бленда и ISO?

Ако разполагате с някой варио обектив в базовия клас, които са с варираща бленда между f/3.5 и f/5.6 няма да сгрешите ако в настроите фотоапарата на f/4-5.6.

Ако разполагате с твърд обектив с максимална бленда примерно 50 f/1.8 избягвайте да снимате на по-малко от f/2.8, тъй като може да съсипете кадъра. Спокойно може да си сложите 1.8 и да фокусирате по око.

Всички DSLR/SLR, които имат опция за автоматично ISO имат и опция за максимално такова, което да включва фотоапарата. На какво ISO ще направите снимката зависи от това как искате да изглежда крайния кадър. 

Как да си настроя фотоапарата. Не правете компромис със скоростта.

Може да правите компромис с високото ISO, само когато сте уверени, в камерата ви и качеството на кадъра.  Винаги може да се прави компромис с блендата ако сте стигнали границата на ISO / скорост на вашата камера.

Някъде бях чел, че никога не трябва да се прави компромис с това да се снима без светкавица, като се компенсира ниска скорост. Напротив – може да си направите кадъра и без светкавица. Ще запазите обстановката, но има шанс кадъра ви да бъде размазан и да го изтриете.

Никога не прецаквайте кадъра ви да е тъмен с идеята после да го ‘светнете’ с фотошопа. Там ще го светнете 1 до 2 стопа и после ще се видят артефакти и проблеми по него. Вдигнете си малко ISO-то и не се притеснявайте. Добре експонирания кадър с по-високо ISO е с по-малко шум отколкото тъмния кадър с по-малко ISO. ––

Как да си настроя фотоапарата

Teмата е написана с цел да добиете малка представа за работата с dslr/slr. Както започнах темата, че фотографията не е нещо фиксирано, а всеки може сам да определя какво иска да заснеме, така ще кажа, че може да не слушате по-горните ми съвети.

Това, което мога да кажа е, че при канон има AV настройка. Задавате си параметри примерно конкретна бленда 2.8 и скорост или ISO>… камерата смята останалите неща. В зависимост къде сте сложили да ви мери фокуса, серия от 3 кадъра може да са тотално различни т.е. да имате 1/160 2.8 50 ISO, и 1/3200 2.8 50 ISO. Като първия кадър да е много светъл, а втория много тъмен. Съвета ми е да си вземете камерата, да включите на М режима и да отидете да стреляте на спокойствие в парка. Автоматиката е готино нещо, но там оставяте камерата да мисли вместо вас, а тя определено не знае какво искате да направите. Друг съвет – влезте в настройките на камерата си и сложете ограничения за минимална / максимална скорост и минимално/максимално ISO. Това ще ви гарантира, че дори да пуснете автоматика, нещата няма да са кой знае колко зле.