Защо да изберем професионален фотограф? (А не приятелче с фотоапарат)

Защо да изберем професионален фотограф? (А не приятелче с фотоапарат) ??? Годината е 2021 и всеки има възможността да „щрака“ яко снимки и да качва съдържание в социалните мрежи. Всичко това е благодарение на смартфоните ни и техните развити камери. Обаче не всеки се замисля, че техните сензори са малки, блендите са окей в едно положение, в друго не стават. ISO-то не може да го вдигнем много, защото ще вкарат много шум, заради малкия сензор. Абе на кратко казано –  всички онези неща, от които не всички разбираме.

Благодарение на смартфоните ни, всичко това позволява бързото запечатване на нещата, които ни впечатляват. За важните моменти или тези, в които ние сме център на внимание. На кратко казано – с телефона може да се снима и да се обработва, но телефонът е телефон, а камерата за снимки и клипове. На пазара за фото или видео техника има наистина качествена, но има и доста по-достъпна. Въпросът е ваш приятел си е купил камера за 5000лв, а друг ваш познат има подобна пак черна за 500лв. Те професионалисти ли са и това достатъчно ли е, за да ви заснемат?

Предстои ви важно събитие и какво да направим по темата? – да предпочетем приятел с фотоапарат или защо да изберем професионален фотограф?

Тази тема ми е до болка позната и имам отговори и от двете страни. Всеки има нужда от няколко красиви кадъра, дори и само за спомен.

Ако имате професионален фотограф, който ви е приятел, това е най-добре.

Според повечето хора лесно се правят снимки за 2 часа, обаче действително работният процес е доста по-различен. Давам няколко примера защо да изберем професионалист, а не приятел:

Оборудване на професионален фотограф

Като за начало на въпроса защо да изберем професионален фотограф – Той  не прави компромиси с качеството на техниката или дори да направи някакъв компромис, той е премислил кое си заслужава да се направи. Всеки професионалист следи новите неща на пазара и иновациите, както и конкуренцията. Всеки един професионалист се движи винаги в крак с бързо променящата се технология и отсява информацията от старото. За жалост лошото в тази сфера е, че не се пестят пари. През няколко години се налага обновление на цялостната техника, която за българския стандарт е доста скъпа. Наличието на професионална и нова техника не ни прави професионалисти в брашна. До тук сме собственици на техника. Необходимо е да я използваме правилно. 

Светлина

Аз като фотограф боравя основно с натурална светлина. Добрата светлина е ключова за създаване на естествена снимка. Професионалистите винаги поддържат светлината и играят с нея. Тя трябва да бъде съобразявана с 3-те фактора – скоростта на затвора, блендата и ISO-то. 

Креативност и качество на професионален фотограф

Както обичам да казвам фотографията не е нещо, което да го прави машина. Един обект заснет от 2 фотографа , които дори са един до друг и с еднаква техника, като се види резултата – няма физически закон да са 1:1. Всеки прави снимката по свое виждане. Примерно аз ако снимам на отворена бленда, фона ви ще е размазан, а пък колегата ми до мен може да иска да вкара повече детайл. В крайна сметка обекта ще е еднакъв , но обстановката различна и снимките нямат нищо общо. Всеки професионален фотограф бива наеман за конкретната дейност. Фотографът знае как да улови точния момент. Да е непринудено, естествено, красиво. Снимките на професионалния фотограф винаги са осмислени, а обработката след това невинаги е за изчистване на проблеми по снимките или придаване на търговски вид.

Понякога е за засилване на емоцията. Тъй като снимам в серия от няколко кадъра, често ми се случва обекта да е със затворени очи на някой от кадрите. Обаче точно на този да има най-силна емоция. Тогава от другите му слагам очите на нужния кадър… Случвало се е и светкавицата да е светнала повече или отразената светлина да е осветила повече обекта… Тук дори да го има този проблем, минават корекции и пренастройка на техниката още на момента, и после се дооправят със софтуер, за да станат вашите кадри както бихте искали да ги видите.

Обработка на професионален фотограф

Тук може много да изпишем, но всеки клиент задал изискванията си ги получава в крайния вариант. Всички мои кадри минават пост обработка и стандартен ретуш. Където е нужно може да вкарам и по-дълбока обработка. Софтуерите, с които работя с няколко. Всеки професионалист знае точно какво да поправи и къде да спре с обработката, за да получите кадрите както вие ще ги искате.

Опит на професионален фотограф

Защо да изберем професионален фотограф и опитът има ли значение? Опитът е едно от най-важните неща, което показва разликата между професионалиста от любителя. Професионалистът може да даде идеи и ценни съвети за вас или с цел да се подобрят кадрите. Всяко едно събитие е уникално по рода си и няма да се повтори. Кадрите, които трябва да бъдат запечатани във времето трябва да станат по правилния начин. При професионалистите грешките са сведени до минимум. Все пак професионалистите са хора.

Чудих се какво да напиша като заключение и единственото, което мога да кажа, е следното:

Не всеки може да е професионален фотограф. Не всеки може да си позволи лишенията, за да бъде такъв. Не всеки може да се издържа само от тази професия. Заслужават ли си всичките главоболия – да. 

Каква е работата на професионалния фотограф? Той ще ви предразположи да се отпуснете, да се чувствате комфортно и да бъдете себе си. Това винаги се вижда на снимките. Плюсът при приятелите е, че се познавате и няма да се налага да ви предразполагат, но само това. Когато след време преглеждате кадрите, ще разберете как именно те преразказват вълненията ви, чувствата и блясъка на събитието ви. Инвестицията да си вземете професионалист пред приятел определено си струва.

Направете запитване за вашата дата на : 0877792434 или формата за контакти