Основни задължения на кума

Задължения на кума ли??? Кумуването е отговорност. Това не е само човек, който ще стои на масата на младоженците. Важно е всеки бъдещ кръстник да бъде запознат с това какво го очаква и задължения, които ще трябва да има като кум. Имайте предвид, че не са никак малко. Изброени са по реда, в който се случват при повечето сватби. Естествено има и изключения.

Организиране на ергенско парти

За разлика от кумата, кума познава много добре своят приятел и всички негови приятели. Естествено мъже лесно се събират за по едно… напиване. Това е едно от най-приятните задължения на кума. Най-лесно е да се изготви малък план кое как ще протече през вечерта, но всеки един от нас е гледал “Последният Ергенски Запой”. Е … да … може да е филм, но нали знаете… сценарият е бил писан, но какво е накарало сценариста да го направи точно по този начин… Та.. Имате си кратък план.. следвате го. Ако излезете от него… Надали ще се събудите в Лас Вегас с тигър в апартамента.

Ергенско Парти

Снимката е направена в Русе.

Какво трябва да правим в деня на сватбата

Като за начало кума трябва да е част от сватбата, съответно младоженеца трябва да го вземе и да потеглят в посока “БУЛКАТА”. За целта кумът се подготвя с добра и обилна почерпка за всички сватбари, които ще дойдат да го вземат. Освен ядене и пиене, което се случва на всяка сватба ако искате да разнообразите малко сватбата на вашия човек, едно от вашите задължения на кум е да му скроите някоя игра. Да го бъзикнете малко. Да го накарате да мине някое изпитание.

Идеята е, че младоженеца трябва да покаже, че държи на вас и вашите щури прищевки. Все пак вие сте кумът! Изпитанията са от рода, поливане на трева, цепене на дърва, простиране на дрехи, гладене на риза, купуване на чорапи от магазина и т.н. Вие сте кумът.. вие водите парада.

Задължения на кумата

Малък пример от заснета сватба в гр. Русе.

Крадене на Булката

След като са взети кумовете, тогава всички сватбари се запътват към дома или мястото, откъдето ще бъде взета или още казано “крадена булката”. Кумът трябва да носи със себе си достатъчно голям брой банкноти, за да помогне на младоженеца да купи или открадне булката. Това също е едно от важните задължения на кума. Естествено не е задължително всички банкноти да са истински. Може да разиграете и пуснете фалшиви пари с лика на младоженеца. Ей така.. за майтапа да върви.

Може да има банкноти от различни валути – евро, долари… стари банкноти излезли от употреба и т.н. Накрая всички тези пари не се връщат, а директно отиват при младоженците. Преценете колко може да отделите от джоба си :)

крадене на булкатаКадъра е направен по време на сватба в гр. Русе.

Подпис на Сватбения Сертификат

След като булката бъде изведена и приключите с наздравиците, трябва да се запътите към ритуалната зала. Тук е най-важната част на кумовете. Те трябва да кажат, че нямат нищо против женитбата и да се подпишат в удостоверението за граждански брак. Едно от важните задължения на кума е да даде одобрението за сватбата. Без подписите на кумовете сватбата не може да се състои.

подпис на кумът

Снимката е направена в гр. Плевен

Сватбена Фотосесия с Младоженците

Като сватбен фотограф най-сетне дойде и това, което мога да опиша съвсем свободно. Точно тук едно от големите задължения на кума е, че трябва да бъде истински пич… е не колкото младоженеца. Тъй като вече сте свикнали да се снимате с телефон, тук няма нищо общо. Ако имате идеи – предложете ги на фотографа, ако ли не следвайте стъпките и съветите на фотографа и по никакъв начин не протестирайте. Дори нещо да ви се стори странно – недейте. Снимката, която е замислена ще трябва да бъде направена.

Сватбата е на вашите най-добри приятели. Това е техният празник, а вие сте и гости и участници в събитието. Дори фотографа да ви накара да вдигнете кумата, или да влезете със сватбените обувки в тревата или да скочите с тях из неравен терен – направете го.

Ако ви каже да пуснете краче на младоженеца – направете го. Ще се позабавлявате и съответно после ще имате спомен за цял живот. Снимките си заслужават дори ако се ожули някоя обувка или излезе капачката на тока. Имайте предвид, че после стотици хора ще гледат снимките ви.

сватбена фотосесия

Снимката е направена в Плевен и токчетата са здрави след тази снимка.

Какъв е вкусът на виното? Еми… “ГОРЧИВО!!!”

След като гражданският брак и фотосесията са приключили всички отиват към ресторанта. От там започва работата на DJ-я или водещият на сватбата. Един от първите ритуали е водещият да попита кума какъв е вкусът на виното. Отговорът е само един и той е “ГОРЧИВО”.

Наздравица с Гостите

По някое време в неопределен етап от сватбата, младоженците ще минат през всички маси, за да се поздравят с гостите си и да вдигнат наздравица с тях. Кумовете трябва да са неотлъчно до тях. От една страна ще помагат с поемането на подаръците, от друга ще се запознаят с всички тях. Едно от многото задължения на кума е да взима по-обемните неща, докато кумата поема по-малките подаръци. Накрая всички подаръци се отнасят към масата на младоженците.

наздравица с гостите

Кадърът е заснет в Плевен

Танц на Кума и Кумата

Както казах по-рано кумът е много натоварен като важно лице. В този ред на мисли едно от поредните задължения на кума е танцът на кумовете, който е веднага след сватбения. Ако сте танцьори по рождение или ако участвате в някоя школа, най-добре е да покажете какво можете. Ако сте спънати с краката, то бавния танц може да замажете положението. Но като сватбен фотограф ще ви кажа, че колкото по-различни неща показвате на гостите на сватбата, те ще бъдат заснети и ще сте по-интересни за гледане както по снимките, така и на видеото.

Съветът ми е – минете през някоя школа и научете един по-различен танц. Пределно ви е ясно, че нито сме певци, нито сме танцьори. Дори две стъпки да сте научили, използвайте ги и ще видите реакцията на хората. Ще ви аплодират, а вие няма да се притеснявате и ще се забавлявате… а за сватбените снимки и филм изобщо няма да споменавам, защото ще сте най-яките кумове.танц на кума и кумата

Снимката е направена в Плевен

Реч на Кума

Едно от последните задължения на кума е, че трябва да държи реч. В повечето случаи, ние мъжете сме по-срамежливи и се налага кумата да спасява положението. Кумовата реч е едно от най-стресиращите неща през цялата сватба. Всеки мъж го е срам да държи реч пред много хора… освен ако градуса не удари по някое рамо. 🙂  Понякога се случва да се срамуват и двамата, което е сериозен проблем. Хората, на които кумувате са ви най-добри приятели.

Кажете им пред всички как сте се запознали, какво мислите за тях. Какво им пожелавате… Дори може да се пошегувате с тях.

Вариантът за готова изкопирана от мрежата не върши работа, тъй като това е точно за вашите приятели. Най-добре напишете сами речта си. Отделете максимално повече време за нея. Ако все пак не може да направите трудната крачка, кумата е до вас.реч на кума

Снимката е направена в Русе

Водене на кумово хоро

Няма нито една сватба без кумово хоро. И разбира се, води го кумът! За късмет хорото е лесно, право и максимално обикновено и по никакъв начин не би го затруднило. Все пак както казвам – не сме танцьори и колкото и да сме сакати, трябва да се изиграе.. ще направите 3-4 минути шоу на околните и след малко вече никой няма да помни за него… И… да…  Яж, куме, пий, тебе ти е ред. Тебе ти е ред бе куме, да си най-отпред.

кумово хоро

Снимката е заснета в Русе

Откупуване на Пита с петел под съпровода на ръченица

Традицията повелява на всяка сватба кумът да бъде дарен с пита и кокошка/петел или бутилка с алкохол, а кумата с торта. Само че има едно условие и то е, че трябва да си я заслужат. Тук идва т.н. надиграване с ръченица. Едно момиче и едно момче излизат на дансинга с даровете в ръце и започват да играят ръченица. За да може кумата да получи своята награда или по-скоро да я откупи, трябва едновременно да плаща на танцьора и да танцува ръченица заедно с него.

Ако пък свършат парите и не сте добри танцьори трябва да се опитате да го откраднете, докато тропа ръченица. Това е изключително забавна традиция, която определено ще ви остави без дъх и може да

надиграване с къмът

Снимката е заснета в Русе

Посрещане на Младоженците по Празници

Задължения на кума или по-скоро на кумовете да посрещат младоженците в дома си на големите християнски празници Коледа, Великден и т.н. Те трябва да приготвят различни вкусни гозби, които трябва да предложат на своите приятели, а от своя страна вече бившите младоженци трябва да ги дарят с пита и кокошка.

Все пак във всяка част на България има различни обичаи, тъй че се надявам да съм ви помогнал поне с някои от тях. Ако все пак искате да споделите нещо,  което е интересно, може да ми пишете мейл и ще го добавя.