Основни задължения на кумата

Задължения на кумата още казано кратък наръчник на перфектната кума. Ролята на кумовете в сватбения ден е с особена важност. Кумовете са най-важните гости на сватбеното тържество. Както се казва “пред кум вода не се гази” и всяка прищявка на кума е закон.

Основните задължения на кумата може да прозвучи доста шокиращо, но всъщност не е така. Всяка една от вас, дами, рано или късно може да бъде изненадана да бъде кума за сватба на най-добрите си приятели. Моментът, в който ви поканят да кумувате и съответно кажете “Да”, започва голямото шоу. За да ви помогна, реших да събера инфото, което ви трябва за този важен ден.

Като за начало мислих да започна с помощта за избор на фото и видео екип, но по принцип крайната дума е на сватбарите, затова минаваме към същинската част.

Организиране на моминско парти

Според някои едно от най-трудоемките задължения на кумата е моминското парти, тъй като трябва да събере всички кокошки (пардон) всички приятелки на булката. В момента до някъде е лесно, тъй като правите Facebook група и се разбирате… (Не знам как е било преди 20-30 години без телефони и интернет). В кръга на шегата казано, но все пак – правите Facebook група, добавяте всички приятелки на булката и си пускате предложенията. Препоръчително като за моминско парти е да си вземете парти аксесоари и евентуално стриптийзьор като за последно.

Моминско парти

Снимката е направена в Русе.

Какво трябва да правим в деня на сватбата

Трябва да се направи вземане на кума и кумата. А на въпроса какво прави кумата на сватбата отговорът е елементарен: Традицията повелява независимо дали кума и кумата са двойка – трябва да бъдат взети от едно място. Кумовете трябва да приготвят обилна и богата почерпка, с която да посрещнат младоженеца и неговият ескорт от сватбари.

Препоръчително е купонът да тече през целия ден, затова когато идват да ви вземат от мястото, може да направите някоя игра или задачи, които младоженеца да изпълни. Нещо за забавление както на вас самите, така и да сте по-различни от останалите.

Идеята е да го изпотите и малко да се посмеете на негов гръб. Колкото по-интересен номер или задача измислите да направите на младоженеца, толкова по-интересно ще е за гледане на сватбения филм или на сватбените. Може да го накарате да ви простре прането, да излъска обувките, да полее ливадата, да пусне една бърза прахосмукачка и т.н.

Задължения на кумата

Малък пример от заснета сватба в гр. Русе.

Крадене на Булката

След като са взети кумовете, тогава всички сватбари се запътват към дома или мястото, от където ще бъде взета или още казано “крадена булката”. Докато младоженеца и кума се потят пред вратата, кумата има важната задача да занесе сватбения букет и да го предаде на булката. Невинаги обаче се случва това, тъй че ще си го преговорите как ще го направите. Едно от поредните задължения на кумата или по традиция е, че трябва да забули булката.

Традицията повелява, че трябва да постави булото на булката. След това трябва три пъти да спусне и вдигне булото над главата на булката и при последния трябва да остави булото спуснато, но традициите са да се менят. След като влезе младоженеца, той трябва да вдигне булото да я целуне….

крадене на булкатаКадъра е направен по време на сватба в гр. Русе.

Подпис на Сватбения Сертификат

След като булката бъде изведена и приключите с наздравиците, трябва да се запътите към ритуалната зала. Тук е най-важната част на кумовете. Едно от важните задължения на кумата е да даде одобрението за сватбата. Те трябва да кажат, че нямат нищо против женитбата и да се подпишат в удостоверението за граждански брак. След като това се случи кумата трябва да прошепне на булката да настъпи младоженеца. По този начин ще се знае, че булката ще командва вкъщи.

задължения на кумата

Снимката е направена в гр. Плевен

Сватбена Фотосесия с Младоженците

Като сватбен фотограф най-сетне дойде и това, което мога да опиша съвсем свободно. Точно тук едно от големите задължения на кумата е, че трябва да бъде неотразима… е не повече от булката. Тъй като вече сте свикнали да се снимате с телефон, тук няма нищо общо. Ако имате идеи – предложете ги на фотографа, ако ли не следвайте стъпките и съветите на фотографа и по никакъв начин не протестирайте. Дори нещо да ви се стори странно – недейте. Снимката, която е замислена ще трябва да бъде направена.

Сватбата е на вашите най-добри приятели. Това е техният празник, а вие сте и гости и участници в събитието. Дори фотографа да ви накара да вдигнете кума, или да влезете със сватбените обувки в тревата или да скочите с тях из неравен терен – направете го. Ако ви каже да пуснете краче на младоженеца – направете го. Ще се позабавлявате и съответно после ще имате спомен за цял живот. Снимките си заслужават дори ако се ожули някоя обувка или излезе капачката на тока.

сватбена фотосесия

Снимката е направена в Плевен и токчетата са здрави след тази снимка.

Ритуал с разчупване на пита

В повечето случаи след приключване на готината сватбена фотосесия се запътваме или към църквата или към ресторанта. Не всички правят църковен брак, затова отиваме посока ресторанта. След като се настанат гостите почти винаги още в началото със самото посрещане на младоженците се изпълнява ритуал с разчупване на сватбена пита. Младоженците застават с гръб един към друг с високо вдигнати ръце, а едно от поредните задължения на кумата е, че трябва да им даде пита, която естествено трябва да бъде разчупена.

Естествено, който е по-бърз и отчупи по-голямо парче от питата, ще командва вкъщи. Странно защо е настъпването в ритуалната зала.

Наздравица с Гостите

По някое време в неопределен етап от сватбата, младоженците ще минат през всички маси, за да се поздравят с гостите си и да вдигнат наздравица с тях. Кумовете трябва да са неотлъчно до тях. От една страна ще помагат с поемането на подаръците, от друга ще се запознаят с всички тях. Поредното от задължения на кумата е, че трябва да носи кутията/кошницата с пликовете, за да може всеки гост да сложи подаръка си вътре. Ако е нещо по-обемно, тогава кума го взима. Накрая всички подаръци се отнасят към масата на младоженците.

наздравица с гостите

Кадърът е заснет в Плевен

Танц на Кумата и Кума

Както казах по-рано кумата е има много отговорности. В този ред на мисли едно от поредните задължения на кумата е танцът на кумовете, който е веднага след сватбения. Ако сте танцьори по рождение или ако участвате в някоя школа, най-добре е да покажете какво можете. Ако сте спънати с краката, то бавния танц може да замажете положението. Но като сватбен фотограф ще ви кажа, че колкото по-различни неща показвате на гостите на сватбата, те ще бъдат заснети и ще сте по-интересни за гледане както по снимките, така и на видеото. Съветът ми е – минете през някоя школа и научете един по-различен танц.

Пределно ви е ясно, че нито сме певци, нито сме танцьори. Дори две стъпки да сте научили, използвайте ги и ще видите реакцията на хората. Ще ви аплодират, а вие няма да се притеснявате и ще се забавлявате… а за сватбените снимки и филм изобщо няма да споменавам, защото ще сте най-яките кумове.танц на кума и кумата

Снимката е направена в Плевен

Реч на Кумата

По принцип кума трябва да държи реч, но в повечето случаи, ние мъжете сме по-срамежливи и се налага кумата да спасява положението. Затова си записваме поредното от задълженията на кумата и то е реч… реч! Понякога се случва да се срамуват и двамата, което е сериозен проблем. Хората, на които кумувате са ви най-добри приятели. Кажете им пред всички как сте се запознали, какво мислите за тях. Какво им пожелавате… Дори може да се пошегувате с тях.

В някои краища на България кумата подарява на младоженците “Трите Бутилки”. Това са 3 бутилки вино, като всяка една е наречена за определена годишнина от сватбата – първа, сребърна и златна.

реч на кумата

Снимката е направена в Русе

Откупуване на Торта от Кумата

Традицията повелява на всяка сватба кумът да бъде дарен с пита и кокошка, а кумата с торта. Само че има едно условие и то е, че трябва да си я заслужат. Тук идва т.н. надиграване с ръченица. Едно момиче и едно момче излизат на дансинга с даровете в ръце и започват да играят ръченица.

За да може кумата да получи своята награда или по-скоро да я откупи, трябва едновременно да плаща на танцьора и да танцува ръченица заедно с него. Ако пък свършат парите и не сте добри танцьори, трябва да се опитате да я откраднете, докато играете ръченицата. Това е изключително забавна традиция, която определно ще ви припоти и остави без дъх.

надиграване с кумата

Снимката е заснета в Плевен

Посрещане на Младоженците по Празници

Задължения на кумата или по-скоро на кумовете е да посрещат младоженците в дома си на големите християнски празници Коледа, Великден и т.н. Те трябва да приготвят различни вкусни гозби, които трябва да предложат на своите приятели, а от своя страна вече бившите младоженци трябва да ги дарят с пита и кокошка.

Все пак във всяка част на България има различни обичаи, тъй че се надявам да съм ви помогнал поне с някои от тях. Ако все пак искате да споделите нещо,  което е интересно, може да ми пишете мейл и ще го добавя.